Sinnenas Sri Lanka

18 december, 2018

Hej Martina

Tiden har visst bara försvunnit iväg. Nu tänkte jag iallafall skriva en liten kortare berättelse från min horisont. Så får de andra fylla på eller kanske ge en annorlunda bild av visa delar.

Jag tänker på Sri Lanka som den vänliga och gröna ön. Det bor ju rätt mycket folk, 22 miljoner, på en yta som väl är som Götaland ungefär. SÅ det var folk överallt. Jag upplevde ändå att I stort sett alla var hjälpsamma och det fans en kollektiv vilja av att allt skulle flyta. Det märks inte minst i trafiken där det hela tiden kördes om och olika fordon från tuktuk till stora Leylandbussar tävlade om utrymmet.

I början var nog många av oss lite rädda när vi såg hur man körde, men efter ett tag vande man sig. Och jag tycker att vår guide var en utmärkt förare som körde säkert. Dessutom var guiden en vänlig man som hela tiden visade omsorg om att hitta trevliga lunchställen och lyhörd för vad vi ville. Han var också kunnig i sin historia, han kunde berätta mycket och ingående om alla ställen vi besökte. Han var också bredare än så och kunde svara på alla möjliga frågor om Sri Lanka, både antiken, medeltid, kolonialhistorien och nutid. Man kunde också diskutera sådant som är generella frågor för människan som religion, tradition och seder. Dock hade jag ibland lite svårt för den indiskt/lankesiska varianten av engelska, den var helt enkelt svår att förstå ibland.

Alla ställena vi besökte var intressanta, antika tempelområden (Anuradapuhra, Polonaruwa, Sigiriya (eller vad lejonklippan heter), idag tempel som används (Boghiträdet, tandtemplet, Dambullha), Kandy, teplantager mm. Det var oftast ordentligt med tid på dessa ställen så man han med.

Två veckor går fort, och det är klart skulle jag välja att stanna lite längre någonstans så skulle det bli Kandy och/eller Galle. Besöket i Galle tyckte jag gick lite för fort.

Hotellen höll fin klass, även om inte alla upplevdes som personliga. Hotellet i Habarana tyckte jag var lite extra. Jättetrevlig personal och med en personlig touch. Sedan var det första vi stannade på i Colombo också speciellt, det var väl den koloniala stilen.

Vi var på två safaris, en utanför Habarana (som vi gjorde tillägg för på platsen), och sedan den med en massa leoparder. Den senare safarin var en riktig fullträff, vi fick se både leopard, elefant på riktigt nära håll och sedan vildhundar på vägen ut. Det var också en varierande och vacker park. Den första var specifikt inriktad på elefanter. Jag var själv lite orolig när man körde jeeparna nästan in bland elefanterna på marker som knappt bar bilarna. Jag har sett elefanter i Afrika och upplever att man håller sig längre ifrån där. Men asiatiska elefanter kanske är lite lugnare. Det var ändå väldigt roligt att se alla dessa elefanter och hur de höll ihop i sina hjordar och sedan vandrade hela gruppen över ett vattendrag.

De avslutande dagarna vid stranden var väldigt sköna. Utmärkt boende och vackert område.

Ja, det var väl det jag tänkte på. Jag är glad för resan!

Hälsningar /Johan

Gruppresa med inriktning på konst till Madrid
Våra resenärer Limetraveler