Sydamerikas skatter

28 december, 2022

Hej Martina,

Hoppas att allt är väl och att uppladdningen inför julhelgen går enligt plan!

Vi har nu landat ordentligt efter vår magiska resa och jag tänkte avlägga en kort reserapport.

Flygresan till Santiago via Amsterdam och Buenos Aires gick alldeles utmärkt. KLM business class levererade på alla sätt och vis!

Efter en god natts sömn flög vi till Rapa Nui med Latam Airlines som var en positiv överraskning med nya fräscha flygplan.

Rapa Nui var helt magiskt!!!! Jag hade väldigt högt ställda förväntningar, men allt överlevererade. Strålande väder, utmärkt hotell, fantastisk mat, och massor att se. Vi hade en lokal guide som var helt outstanding. Ön var mycket vackrare och det fanns mer att se än vi föreställt oss. Sista dagen vandrade N, jag och guiden upp på öns högsta punkt och hade utsikt över havet från världens mesta isolerade boplats, 2300 km till närmaste bebodda plats! Havshorisont i 360 grader. Unikt! Numera tråkar jag ut alla mina middagssällskap med berättelser om Påskön…. Ett ”måste” för alla reseintresserade människor och definitivt värt den långa resan!

Efter Rapa Nui bar det av till Santiago och Valparaiso. Mycket bra hotell och mat på båda platserna, men städerna är väldigt ”trötta”. Santiago är fortsatt förstört efter upploppen 2019. Graffitti och vandaliserade landmärken överallt. Jag besökte Santiago 2005 och hade enbart positiva minnen, men dessa har bleknat nu…. Även Valparaiso var nedslitet och en skugga av sitt forna jag…. Skulle vi göra om resan så hade vi skippat Valparaiso. Besöket på vingården på vägen tillbaka till Santiago var dock väldigt bra och lunchen helt utsökt!

Nästa stopp var Patagonien. Först Puerto Natales och “The Singular Hotel”. Väldigt coolt hotell och en magisk plats. Vi hade tur med vädret och vandringarna var spektakulära! Vi gjorde en lång vandring (”Water path”) där vi hade den osannolika turen att slippa den vanliga hårda blåsten. Till och med guiden tog bilder…. Helt otroligt vackert, som alperna och dolomiterna på steroider! Enda plumpen var att personalen i nationalparken strejkade så vi kunde inte ta oss till Torres del Paine massivet. Bra ursäkt för att åka tillbaka….

Transporten till Argentina och El Calafate gick utmärkt och det är en mycket charmig by, lite som en skidort i alperna faktiskt. Strålande väder och fantastiska utflykter till Los Glaciares. Både Perito Moreno och Estancia Christina (inklusive Upsala glaciären!) är minnen för livet! Sååååå mäktigt och annorlunda! Moder jord visade en helt ny sida och man bara baxnade.

Bilfärden till El Chaltén var en imponerade demonstration av de enorma vidderna i Patagonien! Jag hade ingen aning om att det var så ”ökenaktigt” och blåsigt. Kul stopp vid Hotell La Leona längs Route 40 (vägen som går igenom hela Argentina och är över 5000 km). Här övernattade Butch Cassidy och Sundance Kid på sin flykt undan rättvisan efter sina bankrån. Jag måste se filmen med Paul Newman och Robert Redford igen!

Mount Fitz Roy massivet i El Chaltén är verkligen ett naturunder. Inget för en amatör-klättrare! Härliga tuffa vandringar. När ni skickar folk hit skall ni nog markera att det är lika lång vandring i båda riktningarna…. Bägge dagarna såg vi många trötta människor på vägen tillbaka😂….

Vidare till Buenos Aires, efter en onödigt tidig transfer från El Chaltén till flygplatsen i El Calafate. Nästa gång tar vi nog hellre en ”privat” transfer och undviker att sitta på flygplatsen och vänta i tre timmar.

Buenos Aires är en fantastisk stad som vi kommer att besöka igen! Vacker arkitektur, gröna parker, stadsdelar med olika karaktär, underbara restauranger, spännande historia, världens vackraste bokaffär, etc. Vårt hotell var super-coolt och servicen helt outstanding! Rundturerna med guiden var enormt informativa och Evita Perons ande vilade över staden på de flesta platserna. Tango-kvällen var också väldigt medryckande och det var roligt att se så många lokala människor i publiken, därmed kändes det inte alls som en turistfälla👍.

Nästa anhalt med enormt hög wow-faktor var Iguazu-fallen! Jag har varit i Niagara-fallen och det är inget jämfört med Iguazu. Vi såg fallen och dess djurliv från alla håll och kanter…. Från Argentinasidan, från Brasiliensidan, från båt, och från helikopter. Lika spektakulärt från varje perspektiv! Vårt hotell var dessutom magiskt vackert och inlindat i djungeln. Vilken upplevelse!

Rio var sista stoppet på vår lilla rundtur. Åter ett härligt hotell med perfekt placering vid Leblon stranden. Stränderna och strandlivet i Rio måste upplevas live! Alla typer av människor, träning och sporter visas upp från arla stund till skymning. Så coolt! En perfekt miljö att njuta av sin Caipirinha….. Dessutom var allt mycket billigare än vi trodde, inklusive mycket fina restauranger. Besök vid Kristus-statyn och linbana upp på Sockertoppen är måsten!  Man blir mållös av utsikterna även om man har höga förväntningar! Rio har dock inte samma bredd på sevärdheter som Buenos Aires, så sex dagar räcker gott och väl för att göra staden.

Alla hade varnat oss för rån och andra otrevligheter i Rio, men det var inget vi såg något som helst av. Tvärtom, allt kändes tryggt men självklart gick vi inte till Favelorna efter mörkrets inbrott…. Lite sunt förnuft räcker långt, även i Rio!

Till sist KLM-flyg igen som fungerade alldeles utmärkt.

Martina, allt fungerande helt perfekt! Dina hotellval var helt outstanding som vanligt, transfers fungerade helt utan anmärkning, bra balans mellan aktivitet och återhämtning, otroligt bra guider överallt. Bra dokumentation som gjorde att vi var väl förberedda! Du har åter gjort ett kanon-jobb🙏🏻!

Det enda som var lite bökigt vara växelkursen i Argentina där det finns både en officiell kurs och en betydligt attraktivare kurs ”på gatan”. Lite som gamla tider i öst-europa…. Vi orkade inte bry oss men kanske något ni skall informera resenärer om innan avfärd.

Detta vara en resa utöver det vanliga, men som alltid så vill ”mycket ha mer”😊! Jag funderar redan på kommande november månad…. Vad tror du om Victoria-fallen, Rovos Rails, Botswana och Namibia? Bergsgorillor i Rwanda….? Om du har orkat läsa ända hit i mitt långa mail så får du gärna ge feedback på Afrika-idéen😉!

Nu åter till julstöket!

Tack för att du och Lime Travel ordnade en oförglömlig resa och vi önskar dig/er en magisk jul- och nyårshelg!

Gruppresa med inriktning på konst till Madrid
Våra resenärer Limetraveler