Raffles Maldiverna - Magiskt bra från start till slut!

27 april, 2022

Hej Olof,

Ja, nu är vi hemma igen från Maldiverna! Vi svävar fortfarande lite på moln och har nog ännu en fot kvar på Raffles. Det är inte lätt att beskriva upplevelsen i ord utan att använda klichéer, men vi har haft det magiskt bra från start till slut! Dessutom hade vi strålande väder och inte en droppe regn på hela vistelsen samt höll oss friska och fria från förkylningar och annat.

Jag tänkte ge lite återkoppling medan allt fortfarande är i färskt minne:

Flyg och transport

Ja, det var ju kaosartat på Arlanda med köer från Terminal 5 genom Skycity för säkerhetskontrollen när vi skulle iväg, så tack för heads-up att vi skulle åka betydligt tidigare än vi tänkt. Många var otroligt stressade för att missa sina flyg och jag skulle vara mycket förvånad om en del inte också gjorde det. Det dåliga vädret gjorde att vi blev nästan en timme försenade, men som tur var väntade nästa flight på oss i Doha.

Raffles mötte upp oss i Malé och för oss som alltid tar hand om allt själva när vi reser, var det väldigt härligt att bli så omhändertagna -  Raffles personal tog hand om bagaget, visade oss vägen, tog hand om incheckning till inrikesflighten, följde med oss till loungen, hämtade oss när det var dags att gå etc. Och när vi sedan landade möttes vi upp av två andra personer från Raffles (varav den ena var vår huvudkontakt hela vistelsen) som tog oss till en lounge (nåja, luftkonditionerat väntrum i alla fall :-)) medan de hämtade allt vårt bagage etc. Sedan fick vi åka i en buggy till båten (medan andra resenärer till andra ställen och som väntat ute i värmen, fick gå) och blev serverade kall dryck och lavendeldoftande handdukar. Vid ankomsten var det full uppställning av övrig personal och manager med musik, dryck etc.

Så, lång resa men att bli så väl omhändertagna från Malé och framåt kändes väldigt lyxigt och avkopplande! En mycket fin start, med små härliga detaljer som betyder mycket för helhetsintrycket och upplevelsen.

På vägen hem var det samma omhändertagande, vilket var en glad överraskning. Även i Malé möttes vi upp och togs om hand, så vi behövde inte tänka eller leta rätt på var vi skulle ta vägen. Dessutom utnyttjade vi ett erbjudande om att uppgradera flighten från Doha till business class, så vi fick en fantastiskt bekväm avslutning på långa resan hem!

Villan

Nahed från Raffles visade oss sedan till vår villa som låg i ett bra läge (inte allt för nära restaurangen eller "båthamnen") i östlig riktning, vilket gjorde att vi dels fick vackra soluppgångar och dels var helt i lä från den västliga bris som förekom de flesta dagar. Dessutom perfekt sandbotten vid villan. En fantastisk buffet av läckra tilltugg/appetizers, frukt, macarons, choklad-och godis skapelse i form av ett korallrev samt praliner stod uppdukat tillsammans med champagnen från er. Dessutom började Nahed göra Maldivian Slings till oss och självklart hade de tänkt på en alkoholfri version till vår dotter.

Villan överträffade alla våra förväntningar även om vi hade sett bilder - de är otroligt imponerande i verkligheten. Alla rum är så stora och rymliga, med individuella luftkonditioneringsinställningar, och dessutom ett stort dressing room. Så välutrustad med så många fantastiska detaljer i smått och stort (badrockar, flytvästar, snorkelutrustning, strandväska, hattar/kepsar, sandaler, underbara badrumsprodukter typ aloe vera etc, strykbräda och strykjärn, paraplyer etc etc). Tekniken fungerade felfritt och utmärkt, bärbar Bose-högtalare som vi kunde ta ut på terassen, smart belysning, eldrivna gardiner. Sängen ska vi ju bara inte tala om - den är massiv och en familj om fem personer hade kunnat få plats i den. :-) Och ett väldigt stort härligt vardagsrum att hänga i. Terassen ska vi ju inte tala om - så rymlig och perfekt för både sol och skugga med många olika ställen att sitta eller ligga på. Dessutom så privat med stort avstånd till övriga villor och med helt ostörd utsikt. Vi hade kunnat stanna i villan hela tiden och ändå haft en fantastisk semester.

Det blev en perfekt start på vistelsen att dricka champagne med tilltugg och sedan koppla av på terassen några timmar innan det var dags för middag (BBQ på Firepit vid stranden).

Mat o dryck

Tre restauranger och så Long Bar. Alla restauranger var inte öppna alla dagar, men det hade Nahed koll på och såg till att alltid boka bord där vi ville äta. Som du kanske kommer ihåg var det ju viktigt för oss att det inte bara fanns fisk och skaldjur på menyn och så var det verkligen inte. Vi har ätit mycket av det, inte minst på Yuzu, men också fantastiskt gott kött! Det var ett otroligt bra utbud av mat på alla restaurangerna och det var snarast svårt att välja just för att det var så mycket som lockade. Dessutom var menyn mer av ett exempel på utbudet, man var alltid välkommen att fråga efter annat om det var något särskilt man var sugen på - oavsett tid på dygnet.

Vi har verkligen uppskattat att det var á la carte som gällde vid alla måltider och det fungerade utmärkt med halvpension (i och för sig kunde det vara intressant vad helpension hade inneburit kostnadsmässigt också). Alla restauranger och måltider ingick i halvpensionen (förutom Long Bar), däremot kunde det vara någon enstaka rätt som krävde ett pristillägg.

Vi åt frukost både på Yuzu ute vid vattenvillorna och på Thari på stranden, något rikare utbud på Thari men inget som påverkade oss. Utöver det som fanns på menyn kunde man också få amerikanska pannkakor, våfflor, French toast etc vilket gjorde dottern glad... Luncherna intog vi gärna på Long Bar och ett par dagar njöt vi av att få lunchen levererad hem till vår villa. Det var ett mycket stort utbud på lunchmenyn, även om vi snabbt hittade våra favoriter. Dottern åt t o m pizza ett par dagar och den var galet bra för att vara på en minimal ö mitt ute i Indiska Oceanen - hade platsat utmärkt i Italien.

Yuzu blev kanske något av en favorit för middag. Fantastiskt god mat som hela familjen uppskattade och så skådespelet av alla fiskar samt fantastiska solnedgångar.

Faciliteter

Trots att Raffles var i princip fullbokat ju närmare påsk vi kom, så kändes det många gånger som vi hade platsen för oss själva. Aldrig trångt, fullt eller mycket folk någonstans, utan lugnt och stilla! Det uppskattade vi ENORMT! Så glada att vi var på en så liten resort! Valde vi att hänga vid stranden/poolen på huvudön, var det sällan mer än några få solstolar/bäddar upptagna - vi tyckte att vi alltid fick bästa platserna och kunde dessutom sprida ut oss utan att få dåligt samvete. Man fick alltid gott iste när man kom och det fanns väldigt fräscha toaletter i nära anslutning.

Självklart besökte vi deras spa och det var utomordentligt lätt att hitta tre parallella tider för oss att få behandlingar. Helt underbara miljö, med stora behandlingsrum och SÅ fantastiskt att se en stingrocka simma förbi när man låg på massagebordet. Har varit på många fina spa, men att se rakt ned i havet från behandlingsbordet var en ny härlig upplevelse. Dessutom var det nog en av de absolut bästa massagebehandlingar jag fått. Hela familjen var lika nöjd. Vi testade även gymet och det hade precis det som behövdes - fast med världens bästa utsikt!

Raffles har även ett stort utbud av vattensport och vi testade att paddla kajak med glasbotten. Var aldrig några problem att få tillgång till det man ville. Snorkelutrustning fanns på plats i villan när vi kom (de frågade om skostorlek när vi kom till Malé) och det fanns otroligt mycket att se direkt vid Raffles husrev - så vi åkte aldrig någon annanstans....

Överlag känns hela resorten otroligt väl genomtänkt, väl underhållen och alltid otroligt ren och fräsch. Trots att allt är så nytt och "modernt", har de ändå lyckats behålla känslan av  en öde ö. Till exempel finns det inga solstolar på stränderna förutom de som står precis vid strandvillorna, så när man promenerar runt känns det verkligen som en tropisk ö och inte som en playa i Spanien...om du förstår vad jag menar.

Det fungerade också utmärkt att resa till Raffles med vår dotter. Vi har väl aldrig riktigt rest till typiskt "familjevänliga" ställen, utan gillar den här typen av platser som är positiva och tillmötesgående till barn, men utan att bygga upp allt kring/för barn så att säga. Och hon älskade Raffles och det påminde henne mycket om den positiva upplevelsen vi hade på Raffles Seychellerna.

Till skillnad från en del andra ställen i Maldiverna, ser ju inte Raffles ut som något som byggts av upphittad drivved direkt...lite mer kolonialt och kantigt än organiskt, men det var något som vi verkligen gillade med det. Svårt att förklara. En underbar miljö även för ögat och det fanns inget som vi saknade! Sedan känns det ju som att man alltid är utomhus hela tiden oavsett var man är, vilket också är en härlig känsla.

Att röra sig mellan de två öarna var också något som vi fann väldigt charmigt - och otroligt smidigt. En minut så var man på andra ön och det fanns i princip alltid en båt som väntade. Jag var lite fundersam innan hur det skulle bli, men det adderade bara en dimension!

Service

Det som kanske verkligen sticker ut med Raffles är den helt overkliga servicen som de ger och det sättet som de ger den på. Man kan på en del ställen uppleva personal som ger utmärkt service men på ett väldigt underdånigt sätt. På Raffles är det personligt, varmt och vänligt. Man ser varandra i ögonen, de lär känna oss och vi lär känna dem. Det finns inget de inte kan lösa och det finns alltid personal nära till hands - de är på alla sätt måna att man så få en så fantastisk upplevelse som möjligt.

Vår personliga "butler" Nahed var fantastisk. Hon tog så väl hand om oss från första stund och riggade snabbt en Whatsapp-grupp så att vi alltid kunde nå varandra. Vi kunde kontakta henne om vi hade frågor eller behov och hon kunde komma med förslag och initiativ till oss. Fungerade SÅ bra. Och vi har haft kontakt via Whatsapp även här hemma i Stockholm. :-)

Alla visste vilka vi var oavsett vem vi mötte, på ett bra sätt. Trots att många inte jobbat där så länge (5-6 mån pga pandemin), så var det inget som vi fick känslan av alls. Både Managern för resorten, manager för Food and Beverage kom och pratade med oss flera gånger för att säkerställa att vi var nöjda etc.

Vid ett tillfälle hade de hittat ett minneskort och en rumsnyckel och eftersom de hade sett att jag ofta gick runt med kameran, frågade de om det var mitt. Svarade nej eftersom platsen inte stämde och vi hade alla rumsnycklar, men sedan tänkte jag att det är bäst att jag kollar (jag gillar att fotografera och är väl en av få i dagsläget som inte bara tar kort med mobilen :-)). Det visade sig att det visst var mitt och att det var upphittat på båten.

Ön

Vi är mycket glada att vi gjorde den lite längre resan för att komma till Raffles. Det låg verkligen mitt ute i ingenstans och vi såg många resorts från luften som låg nära Malé, som nog ger en lite annan upplevelse. Tack för värdefull input från dig! Vi tyckte som sagt också att det var lite häftigt med vattenvillorna som låg ute för sig själva i havet och sedan resten av resorten en snabb båtresa bort. Miljön var fantastisk med perfekta stränder, härlig tropisk växtlighet, kristallklart vatten, rikt liv i havet och korallrev som var så lätt tillgängliga för snorkel amatörer som oss.

Har aldrig snorklat förut och hade lite respekt för det, men fick flera fantastiska upplevelser. Det var som att simma i ett akvarium! Jag och dottern hade bl a ett underbart möte med en stor sköldpadda som simmade runt, gick upp till ytan för luft, åt från korallreven etc. Var helt i extas efteråt. Dessutom upptäckte jag en dag en stora stingrocka vid vår vattenvilla, som jag vågade mig ner till med snorkelutrustning. Minnen för livet!

Vi hade också en fantastisk kväll med privat bio på stranden - otroligt fint arrangerat!

Sammanfattning

Ja, som du kanske förstått vid det här laget hade vi en fantastisk resa och upplevelse som kändes som så mycket mer än en "solsemester".

Vi är så glada för din hjälp och att Raffles kom upp som ett av dina förslag! Det passade verkligen oss som handen i handsken!

Sista kvällen frågade jag övriga familjen om de kunde komma på något som Raffles skulle kunna göra för att ytterligare vässa upplevelsen, men ingen av oss kunde faktiskt komma på någonting.

Det enda man kan säga - men som gäller för Maldiverna generellt - är förstås att all mat och dryck är dyrt, liksom de aktiviteter som erbjuds. En 20cl läsk för typ 120 kr, en massage för 3000 kr...

Vänligen,

Susanne med familj

Raffles Maldives Meradhoo
Raffles Maldives Meradhoo
Gruppresa med inriktning på konst till Madrid
Våra resenärer Limetraveler